- Διδάσκων: Κωνσταντίνος Αβδελίδης
- Διδάσκων: Ρήγας Κωτσάκης
Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος 'Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων' και εστιάζει: (α) στη διαχείριση βάσεων δεδομένων μέσα από γλώσσες προγραμματισμού, (β) στον προγραμματισμό στον εξυπηρετητή της βάσης δεδομένων, (γ) σε μη σχεσιακά μοντέλα βάσεων δεδομένων και (δ) σε θέματα που αφορούν στην βελτιστοποίηση των αιτημάτων στο σχεσιακό μοντέλο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Εφαρμόζει τεχνικές ενσωμάτωσης κώδικα SQL σε κώδικα γλώσσας προγραμματισμού χρησιμοποιώντας τεχνολογία JDBC, πλαίσια λογισμικού, όπως Hybernate, Spring και API σύνδεσης αντικειμένων, όπως JPA, JDO
- Ορίζει και διαχειρίζεται αποθηκευμένες διαδικασίες και εναύσματα στον εξυπηρετητή της βάσης δεδομένων
- Σχεδιάζει και υλοποιεί, με χρήση αποθηκευμένων διαδικασιών, υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων στο διαδίκτυο
- Εξηγεί έννοιες και πρακτικές που σχετίζονται με σύγχρονα μη σχεσιακά μοντέλα, όπως το αντικειμενοσχεσιακό μοντέλο (SQL3) και NoSQL βάσεις δεδομένων, αναγνωρίζει τις βασικές έννοιες και πρακτικές των τεχνολογιών οργάνωσης, διαχείρισης και επεξεργασίας ημιδομημένων δεδομένων και των αντίστοιχων τεχνολογιών (XML, XPath, XML Schema, XQuery, SQL2008)
- Αναλύει και να συγκρίνει τα διαφορετικά μοντέλα βάσεων δεδομένων μεταξύ τους και να επιλέγει την ενδεδειγμένη λύση για κάθε περίπτωση διαχείρισης δεδομένων
- Εξηγεί έννοιες και πρακτικές που σχετίζονται με την υλοποίηση και την εφαρμογή πολιτικής ελέγχου του ταυτόχρονου της εκτέλεσης των συναλλαγών στο σύγχρονο DBMS. Επίσης, εκτιμά και να διακρίνει τις διαφορετικές τεχνολογίες υλοποίησης του ελέγχου του ταυτόχρονου σε σύγχρονα δημοφιλή περιβάλλοντα DBMS: MySQL, Oracle, IBM DB2, PostgreSQL
- Συντάσσει προγραμματιστικό κώδικα με έμφαση στη διαχείριση των συναλλαγών και, δια μέσου αυτής, στη διασφάλιση της ορθότητας του πληροφοριακού περιεχομένου της βάσης. Επίσης, προσομοιώνει και να εξηγεί προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία ελέγχου του ταυτόχρονου (concurrency control) κατά την εκτέλεση των συναλλαγών. Επίσης, το βαθμό στον οποίο αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με την επιβολή επιπέδων απομόνωσης στις συναλλαγές και στη χρήση καλών πρακτικών κατά τη σύνταξη του σχετικού προγραμματιστικού κώδικα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει/υποστηρίζει το σύγχρονο περιβάλλον DBMS.
- Διδάσκων: Euclid Keramopoulos
- Διδάσκων: Δημήτριος Δέρβος
- Διδάσκων: Ιορδάνης Κιοσκερίδης
- Διδάσκων: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΚΗΣ
- Διδάσκων: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες των μεθοδολογιών ανάπτυξης συστημάτων λογισμικού, τη δομή τους, τις αρχές που τις διέπουν, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τάσεις. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
- Να αναλύει τις προδιαγραφές ενός συστήματος λογισμικού.
- Να περιγράφει τις μεθόδους και τεχνικές βάσει των οποίων θα προβαίνει στην επιτυχή ανάπτυξη ποιοτικών συστημάτων εντός χρονικών, τεχνολογικών και οικονομικών περιορισμών.
- Να κατανοεί, να υπολογίζει και να αξιολογεί τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες προϊόντων λογισμικού.
- Να συγκρίνει μεθοδολογίες, τεχνικές και καλές πρακτικές σε κάθε φάση ανάπτυξης ενός συστήματος λογισμικού.
- Να αναπτύσσει με λεπτομέρεια και ακρίβεια τις λειτουργίες ενός συστήματος λογισμικού.
- Να αναγνωρίζει τη διεθνή ορολογία και να εξετάζει σχετικές προδιαγραφές.
- Διδάσκων: Χαράλαμπος Μπράτσας
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές ένοιες και τα είδη των αισθητηρίων καθώς επίσης και η ανάπτυξη της ικανότητας ανάλυσης και σχεδίασης των απαραίτητων ηλεκτρονικών διατάξεων που απαιτούνται για την επεξεργασία των ασθενών ηλεκτρικών σημάτων εξόδου των αισθητηρίων . Με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος ο φοιτητής θα είναι σε θέση να επιλέγει το κατάλληλο αισθητήριο που είναι απαραίτητο για την μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους και να σχεδιάζει το κατάλληλο ηλεκτρονικό κύκλωμα προσαρμογής που θα επεξεργάζεται το σήμα εξόδου του.
- Διδάσκων: Βασίλειος Δελημαράς
- Διδάσκων: Κυριάκος Τσιακμάκης
- Κωδικός Μαθήματος: 1741
- Εξάμηνο: 7ο
- Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής (ΕΠ)
- Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Επιλογής (ΥΠ-ΕΠ)
- Γνωστική Περιοχή: Διαχείριση Δεδομένων - Τεχνητή Νοημοσύνη (ΔΔΤΝ)
- Διδασκαλία Θεωρίας: 4 ώρες/εβδομάδα
- Πιστωτικές μονάδες ECTS: 6
- Γλώσσα διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνικά, Aγγλικά
- Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές Erasmus
- Προτεινόμενα προαπαιτούμενα μαθήματα: (1301) Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική
- Συντονιστής: Χαράλαμπος Μπράτσας
- Διδάσκοντες: Χαράλαμπος Μπράτσας
- Διδάσκων: Χαράλαμπος Μπράτσας
Βασικές αρχές λειτουργίας και δομή των Προγραμματιζόμενων Λογικών Ελεγκτών (Programmable Logic Controllers) . Μοντέλα S7-200 με λογισμικό Micro – Win, και τα χαρακτηριστικά τους .(Τροφοδοτικό, μονάδες εισόδων – εξόδων (Input / Output modules),Κεντρική μονάδα επεξεργασίας(Central Processing Unit, CPU) μονάδων και των επεκτάσεων). Πλεονεκτήματα ,μειονεκτήματα μονάδες επέκτασης.
Βασικές αρχές προγραμματισμού, χαρακτηριστικά και ονοματολογία των στοιχείων – Περιγραφή και επεξήγηση των εντολών- δομή προγράμματος . Ηλεκτρικά διαγράμματα (παραδείγματα) . Αρχές λογικής –Πύλες, Μετρητές, Χρονιστές (παραδείγματα). Λογικές εξισώσεις πίνακες αλήθειας και
λογικά διαγράμματα, Περιγραφή – Γενική περιγραφή του Micro/Win . Διαγράμματα επαφών (παραδείγματα).Συγκριτικός ή πίνακας αντιστοιχιών. Προγραμματισμός του S7-200 .Επεξήγηση των εντολών. Εντολές Normally Open – Close. Μετρητές. Εντολές Set – Reset. Λογισμικό προγραμματισμού των PLC. Γλώσσες προγραμματισμού (Σχέδιο επαφών– Ladder Diagram). Λίστα εντολών (STL – Statement List) .Διάγραμμα λογικών πυλών (FBD – Function Block Diagram).)
Ηλεκτρολογικά διαγράμματα, simulation Παραδείγματα – εφαρμογές.
- Διδάσκων: Παναγιώτης Δημητριάδης
- Διδάσκων: Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης